BESYO Nedir?
“ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu” ‘nun kısaltmasıdır ve genelde bu isimle anılır. Yüksekokul ibaresi genelde meslek yüksekokullarının eğitim yılı ile karıştırılmaktadır.
Fakat BESYO’ ların tüm bölümleri 4 yıllık lisans eğitimi vermektedirler.
BESYO’ lara Başvuru Yapmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Öncelikle TYT' de baraj kabul edilen 150 puan alınması gerekmektedir.
Daha Sonra her üniversitenin içeriğini kendi sınav komisyonunun belirlediği “Özel Yetenek Sınavı “ adı verilen sınav programına katılmak gerekir.
Bu Sınavların İçerikleri Nelerdir?
Bu sınavlar genellikle sürat, çabukluk, reaksiyon, koordinasyon, branş ,kuvvet v.b kıstaslara göre yapılmaktadır.
BESYO’ lara Kimler Başvuruda Bulunabilir?
Başvurulan üniversite özel bir taban puan belirtmediği taktirde TYT ‘den 150 puan almak sınav başvurusu için yeterlidir.
Özel Yetenek Sınavlarına Giriş İçin TYT’ ye Girmek Yeterli Midir?
Ön kayıt yaptırabilmek için sadece TYT’ de belirlenen baraj puanını almak yeterlidir.
TYT‘de Kaç Puan Yapılması Kazanmak İçin Yeterlidir?
Öğrenciler özel yetenek sınavlarının uygulama bölümü sınavlarında çok iyi derece yapmış olsalar bile TYT puanları düşükse kazanamayabilmektedirler.
Bu sebeple ne kadar yüksek puan alınırsa kazanma oranı da o doğrultuda yükselmektedir.
Özel Yetenek Sınavlarında Lisanslı Sporcu Olma Zorunluluğu Var Mıdır?
Hayır. Lisanslı sporcu olma zorunluluğu yoktur. Bazı üniversiteler antrenörlük bölümü için lisans zorunluluğu istemektedir.(Bazı üniversitelerde de lisans geçmişine göre puan vermektedirler)
Profesyonel Sporcu Olmanın Kazanmaya Bir Etkisi Var Mıdır?
Profesyonel sporcuların amatör sporculara göre genel olarak kondisyon seviyesi daha yüksek olabilmektedir. Ancak unutmamak gerekir ki kişi lisanslı sporcu olmayabilir yada amatör olarak spor yapabilir fakat profesyonel sporculardan daha yetenekli olabilmektedir.
Sınavlarda Milli Sporcu Olmak Bir Avantaj mıdır? Hayır. Sınavların Geneline baktığımızda milli sporcular üniversitelerin kendilerine ayırdığı kontenjan dahilinde sınava giren diğer milli sporcularla yarışır. Bazı üniversitelerde ise böyle bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden milli sporcuların rakipleri de üst düzey sporcular olduğu için rekabet durumunda aday sayımız düşüktür fakat kaliteli rakip sayımız yüksektir.Aradaki farkı sınavlara özel olarak yaptığınız çalışmalar belirlemektedir. Sınavlara girebilmek için lisede spor alan-bölümü okumam mı gerekir? Hayır. Herhangi bir lisenin herhangi bir alanından mezun olmak yeterlidir. | |
Hangi Üniversitenin Sınavına Girmeliyim ?
Bu soru genelde en sık karşılaştığımız sorulardan biridir. Ve ezbere cevaplanılacak bir soru değildir. TYT puanınız ve sportif derecelerinizin test edilip sportif özelliğinize uygun olan sınavlara girmeniz gereklidir.
Düz ,İHL ve Meslek Lisesi Mezunlarının Puanları Kırılıyor mu?
Sınavlarda hangi liseden mezun olursanız olun puanınız kırılmaz.
Geçtiğimiz Yıl ÖSYM’ de Tercih Yapmış Olanların Puanları Kırılıyor mu?
Bir önceki yıl tercih yerleştirmesi sonucu bir okulu kazanmış olanların AOBP puanı kırılır.
Buda okul puanının yarıya düşmesine neden olur .
AOBP % 11’ lik etkisi olduğu için puanınız yarıya da inse büyük bir fark göstermeyecektir .
Ayrıca tercihiniz üzerinden 2 yıl geçtiği takdirde puanınızda herhangi bir kırılma söz konusu değildir.
Spor Lisesi-Bölümü Mezunu Olmak Bir Avantaj mıdır?
Spor lisesi-bölümü okumak özel yetenek sınavlarında geçmiş yıllardaki gibi bir avantaj sağlamamaktır. Spor Lisesi ve bölümü mezunlarına, formüllere eğer dikkatli bakarsak ek olarak AOBP puanlarına % 3 eklenmektedir.
Sınavları Kazanabilmek İçin Çok İyi Sporcu Olmamız Gerekir?
Tabii ki gerekmez. Çünkü ben kazanamazsam kim kazanır şeklinde düşünen lisanslı sporcuların çoğu özellikle sınavlara yönelik hazırlanmadıkları için kaybetmektedirler. Buna rağmen çok iyi sporcu olmadığı halde birkaç ay gibi bir süre bu sınavlara yönelik hazırlanan öğrenciler başarılı olmaktadırlar. Olmaları da kaçınılmazdır.
Bir sınav parkurunu aylar boyu defalarca tekrar eden öğrencilerin çoğunun, sınav günü aynı parkuru ilk kez yapmaya çalışan öğrencilere göre daha başarılı olduğu yıllardır tecrübelerimizle de sabittir.
Herhangi Bir Branşta Lisansım Sahip Değilim , En Kolay Hangi Branştan Hazırlanabilirim?
Yetenek sınavı yapan üniversitelerin genelde çoğu branş sınavı yapmamaktadırlar. Yapanlar ise her branştan sınav açmamaktadırlar. Eğer herhangi bir branşa yatkınlığınız yoksa koordinasyon sınavı yapan üniversitelere yönelmeniz gerekmektedir.
Hangi Üniversitenin Yetenek Sınavına Gireceğimize Nasıl Karar Verebiliriz?
Çoğu öğrencilerin özel yetenek sınav içeriği hakkında bilgisi olmadığı halde başvurduğu bir gerçektir.
TYT’ de barajı geçmek başvuru için yeterli görüldüğü için bu sınavlara sporla hiç alakası olmadığı halde son bir umut kapısı olarak gören öğrenci sayısı bir hayli fazladır.
Hayat boyu sporla hiç alakanız olmadıysa ve antrenmanlara katıldığınız halde başarı gösteremiyorsanız başvuruda bulunmamanızı tavsiye ederiz.
Hangi üniversitenin sınavına katılacağınıza eğitim sistemine güvendiğiniz resmi bir hazırlık kursuna bırakmanızı tavsiye ederiz.
Şimdiye Kadar Sporla Uğraşmayan Kişilerin Kazanma İhtimali Var mıdır?
Özel yetenek sınavlarında performans çok önemlidir. TYT puanıda göz önüne alındığı için mevcut sistemde eğer antrenmanlarda başarı gösterebiliyorsanız kazanmanız mümkündür.
Lisansı Olmayan Öğrenciler Bu Bölümleri Kazanabilir mi?
Evet kazanabilir, çünkü üniversiteler TYT ve özel yetenek sınav sonuçlarına göre öğrenci almaktadırlar.
Mevcut sistem bu bölümlerde eğitmen yetiştirmek istediği için eğitici ruha sahip kişilerin bu yapının içerisinde yer almasını istemektedir. Kişilerin illaki sporun içinden gelmesine dikkat etmemektedir.
YGS puanınızı yüksek tutmalı ve çalışmalarınızda antrenörlerin dediklerini dikkate almanız yeterli olacaktır.
Lise Okul Takımlarında Almış Olduğumuz Lisansın Geçerliliği Var mıdır?
Milli Eğitimin düzenlemiş olduğu turnuvalar için oluşturulmuş lisanslar özel yetenek sınavlarında geçerli değildir. Ancak GSGM den çıkarılmış olan okul spor kulüplerinin lisansları geçerlidir
Besyo’ ların Özel Yetenek Sınavları Hangi Tarihlerde Yapılmaktadır?
Her üniversitenin sınav tarihi kendi sınav komisyonu tarafından belirlenmektedir ayrıca aynı tarihlerde çakışan özel yetenek sınavları ile de karşılaşabilirsiniz. YGS’ nin erken tarihlerde yapılmasından dolayı özel yetenek sınavları genellikle Temmuz ayı sonu -Eylül ayı başı arasındaki tarihlerde yapılmaktadır.
Besyo Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıyım ?
Ülkemizdeki hemen her BESYO’ da farklı tarzda sınav yapıldığından adayların önceden girecekleri sınavlara tam olarak hazırlanması gerekecektir. Bazı sınavlara 1 aylık hazırlık dönemi yeterli iken, bazı sınavlara ise, 4–5 aylık hazırlık dönemleri gerekmektedir. Bunun nedeni vücudumuzun her zorluk derecesine farklı tepki vermesi ve metabolizmanızın o efor düzeyine erişmiş olması gerektiğindendir.
Hangi hazırlık kursuna gitmeliyim sorusu bir adayın geleceğine yön vermesi açısından çok önemlidir. Ülkemizde genelde yapılan en önemli yanlış, fiziksel yeterliliği olmadığı halde maddi kazanç göz önünde tutularak herkesin kurs grubuna dahil edilmesidir. Burada çok büyük bir uygulama hatası vardır. Birinci hata o gencin umudunu kötüye kullanmaktır, diğeri ise, iyiler ve kötüleri (burada kastedilen antrenmanlı ve antrenmansız olanlardır) aynı antrenman programlarına dâhil etmektir.
Günümüzde 10 yıl öncesinin sınav sistemlerine göre grup hazırlayan kurslar bile ne yazık ki vardır. Kurs araştırmasında adaylara tavsiyemiz, kurs imkânlarını göz önünde bulundurmalarıdır. Salon sınav.larına hazırlıkta mutlaka aynı sistemde hazırlanmış salonlarda hazırlık döneminizi geçirmelisiniz. Yüksek fiyatlı olan kurslar her zaman en iyilerdir mantığı çok yanlıştır. Günümüz sınav programlarında önemli olan dayanıklılık değil, vücudumuzun her türlü sınav sistemine antrenmanlı olmasıdır. Yarışmacı kişilikli olmanız size yetecektir
FORMASYON - ÇİFT ANADAL NEDİR ?
ANTRENÖRLÜK, SPOR YÖNETİCİLİĞİ VEYA REKREASYON BÖLÜMÜ MEZUNLARI ÖĞRETMENLİK YAPABİLİR Mİ ?
Bu Bölümlerin İlk Mezunlarını Verdiği Dönemde Uygulanan Sistemde Dışarıdan Formasyon Eğitimi Alan Mezunlara Bu Hak Tanınmış, Daha Sonra Haksız Rekabet Ortaya Çıkıyor Diye Bu Uygulama Durdurulmuştur. İlk Senelerde Uygulanmasının En Büyük Nedeni Tüm Bölümlerin Öğretmenlik Statüsünde Kabul Edilmesinden Kaynaklanmıştı, İlerleyen Senelerde Bu Fark Anlaşılmış Ve Her Bölümün Kendi İş Sahasında Kamu Görevlerine Getirilmesine Karar Verilmiştir. Şu Anda Yapılan Bazı Açıklamalarda Formasyon Alınabileceği (Örneğin; Tezsiz Y. Lisans), Bunun Eğitmene Fayda Sağladığı Söylenmektedir. Ayrıca Kontenjan Olması Durumunda İlk Tercihlerin Bu Bölüm Mezunlarından Olacağı Vurgulanmaktadır
ÇİFT ANADAL PROGRAMI
Üniversitelerde Çap (Çift Anadal Programı) Sistemi Bulunmaktadır. Bir Bölümde Eğitim Görürken Başka Bir Bölümden Ders Alarak O Bölümün Diplomasına Da Sahip Olabilirsiniz. Bu Yugulama Her Üniversitede Uygulanmamaktadır. Bazı Üniversitelerde İse Kısıtlı Bölümlerde Uygulanır. Örneğin Antrenörlük Eğitimi Bölümü Öğrencisi Bir Kişi Bir Üniversitede Öğretmenlik Bölümünden Ders Alarak O Bölüm Mezunu Olabilirken, Başka Bir Üniversitede Böyle Bir Şansı Bulunmamaktadır. Tercihlerinizi Yapmadan Önce İlgili Üniversiteyi Arayarak Bilgi Sahibi Olmanız Yararınıza Olacaktır.
Hayır, eğitimlerimiz yatılı değildir.
Öğrenciler, Tesislerimiz metrobüs ve otobüs duraklarına ortalama en fazla 15 dakika yürüme mesafasinde olduğunda dolayı kendi imkanları ile ulaşmaktadır.
Besyoda 25 öğrenciden oluşmaktadır.
Florya ve Beylikdüzü dışında şubemiz yoktur
Öncelikle başarımızın ilk etabı şeffaflık ilkemiz gereği öğrencilerimize şehir içi yada şehir dışında hazırlanmak istediği grubu soruyoruz.
Daha sonra öncelikle bir hafta boyunca antrenmana girmesini istiyor ve kurstan memnun kaldıysa ve bu kursta başarıya ulaşacağına inanıyorsa kayıt yapmasını söylüyoruz. Daha sonra mayıs ayının sonunda performans gelişimi garantisi nedeniyle ilk geldiği günle arasındaki performans artışını ölçüyor ve yeterli gelişme sağlanamadıysa bırakmasını ve ücretini iade edeceğimizi sözleşmeyle belirtiyoruz.
Ve öğrencinin kazanabileceği üniversiteleri belirtip buna yönelik seçimleri yapıyoruz. Sonuçta bu linkte http://www.besyom.com/?pnum=122&pt=%25+100+BA%C5%9EARIYI+NASIL+SA%C4%9ELIYORUZ+%21 gördüğünüz resimlerdeki gibi paylaşımlarımızda şeffaf bir şekilde bizimle hazırlanan tüm öğrencilerimizin başarıya ulaşmasını sağlıyoruz.
Kursumuzda Vakıf yani Özel Üniversitelerde Kazanma Garantisi Verilmektedir. Kursumuza Kaydolan Tüm Öğrencilere En az % 50 Burs Kazanma Garantisi Verilir.Bunuda sözde değil sözleşme ile güvence altına alırız. Olmadığı takdirde ödediğiniz ücreti iade ederiz. Fakat bugüne kadar kazandıramadığımız öğrenci mevcut olmadığı için, içiniz rahat olsun :)